header foto header foto header foto header foto header foto
 
Keepersmateriaal

Hoe gaan we met keepersmaterialen om?

Nieuws afbeelding 16-9-2016


KEEPERSMATERIALEN

Hier vind je een aantal tips over hoe we bij MHCL omgaan met de keepersmaterialen, hoe ze gedragen en hoe ze verzorgd worden.

HET GEBRUIK

De helm:

In een jeugdteam wordt er vaak van keeper gewisseld. De helm past de ene keeper wel, de andere niet. In tegenstelling tot wat men verwacht. De helm kan in grootte aangepast worden.

Aan de achterkant, bij de drukkers, kun je de

band langer of korter maken. Het is beter om

de drukkers op de achterkant vast te laten zitten

aan het kleine helmstuk. Vaak is een drukker al compleet van de helm afgetrokken of het kunststof gedeelte is afgebroken. Het voor kussen in de helm beschermt de kin en zit nog wel eens los, let op dat deze wordt verloren. Losse onderdelen zijn helaas moeilijk tot niet te verkrijgen en duur.

 

Er zijn ook helmen die nog met losse schroeven zijn in te stellen aan de zij en bovenkant. Daar zitten 4 schroeven waardoor de helm verstelbaar is. Meestal is een 1, 2 of 5 Euro cent-munt stuk geschikt om als "schroevendraaier” te gebruiken. Zorg ervoor dat de schroeven regelmatig aangedraaid worden, zodat men niet pas tijdens een wedstrijd merkt dat men een schroef verloren is. Dit komt altijd ongelegen.

Een methode om de schroeven te fixeren (als ze niet regelmatig los hoeven) is er een druppeltje Velpon (of een andere zwakke lijm) tussen te laten lopen.

Géén 3-secondenlijm gebruiken a.u.b.!

Blijkt de helm in de kleinste stand nog te groot, dan kan met een bandana, of een zakdoek op de kruin van het hoofd, de helm passend gemaakt worden. De helm past als hij niet voor de ogen kan zakken. De helm "klemt” dan op de kruin én de kin'.

BodyProtector:

Deze is simpel instelbaar met de banden op de rug. Mocht de BodyProtector dan nog niet passen, dan mag er tijdelijk een knoop in de band gelegd worden. Haal deze knoop na de wedstrijd er gelijk weer uit om de levensduur van de banden te verlengen. Zorg ervoor dat de BodyProtector tegen de hals aansluit, daar waar normaal ook de hals van een T-shirt sluit. De BodyProtector moet over of boven de rand van de broek komen.

Handschoenen:

Deze spreken voor zich: de linkerhandschoen is de stophandschoen, de rechter handschoen is de stick handschoen. Zeker bij de kleinsten worden de handschoenen nogal eens opzij gelegd, omdat je met de linkerhandschoen de stick niet kan vasthouden. Dat klopt! De stick wordt alleen in de rechterhand vastgehouden! Met de linkerhandschoen kan men hoge ballen keren.

Legguards:

Het bevestigen van de Legguards spreken ook voor zich: ze worden door middel van riempjes achter op de kuit vastgemaakt. Zorg er wel voor dat ze niet te strak zitten, maar wel zo vast dat ze niet gaan draaien. Ook hier is een linker- en een rechter uitvoering. Merk met een stift welk deel L of R is. Om te voorkomen dat de ballen tegen de binnenkant van het been geslagen worden zit daar een "bescherm-flap” die naar binnen gebogen is

Klompen:

De klompen zijn de onderdelen die het snelste slijten: Zijn het niet de riempjes, dan wel de onderzijde van de klomp. Bij het aantrekken van de klomp dienen de riempjes voorop ‘slippend’ los te zitten. Nadat de voet erin zit en de achterste hielriem vast zit, kan het voorste riempje worden aangetrokken en vastgezet worden. Let op dat de klomp niet te ‘hoog’ boven de grond komt te zitten, zodat de bal eronder kan schieten en de voet alsnog geblesseerd raakt. Trek ook hier de riempjes zo aan dat de klomp niet van de voet afschiet, maar ook de voet niet afklemt of in het foam snijdt.

Als de riempjes, door slijtage, hun einde naderen, laat ons dit weten. Wij zorgen dan voor een nieuw setje riempjes. Bewaar de klomp in gesloten toestand (riempjes aangetrokken) in de tas, om te voorkomen dat de riempjes kwijtraken en om te zorgen dat de klomp in vorm blijft. Let op dat het riempje niet gedraaid onder de zool zit, dan slijt het nog sneller.

De broek:

Alleen bij de jongste Keeper in de F en E lijn kan het zijn dat er geen broek in de tas zit, omdat deze keepers nog niet veel over de grond keepen. Bij het gebruik in het veld, check regelmatig of de beschermende platen nog op hun plaats zitten. Met een ceintuur en de vetersluiting blijft de broek op zijn plaats zitten.

De broek is vaak de grootste oorzaak van die beruchte 'keeperslucht' die in de tas overheerst. In de broek blijft, door het aanwezige dempende schuimrubber, een groot gedeelte van het zweet hangen. Door de broek af en toe in de wasmachine mee te wassen kan dit beperkt worden. Hang de broek daarna te drogen in een droge, warme ruimte, bijvoorbeeld een verwarmde schuur of garage. Gebruik van Febrese of deodorant helpt maar tijdelijk, ca. 1/4 wedstrijd. Let op, doe dit niet met broeken met leren stukken erop, dan krimpt het leer. Het leer er uit halen tijdens het wasse

De tok:

Een tok wordt door de club geleverd. Was het hoesje regelmatig, laat even weten als naden kapot gaan en/of het kunststof van het harde gedeelte van elkaar afgaat. Je mag zelf natuurlijk ook even een naadje stikken als je handig bent.

De Keeperstas:

Bewaar nooit etenswaren of drank in de tas. Laat vochtige materialen thuis drogen en luchten om ongewenste geur of schimmel te voorkomen. Let op: ook op de achterbank van een auto kan het zomers erg warm worden. Het foam van de Legguards en klompen verliest in dat geval zijn beschermende werking.

Zorg ervoor dat je de tas met spullen niet onbeheerd achterlaat bij MHCL of op andere verenigingen. Dit om te voorkomen dat keepers in eigen beheer spullen gaan ruilen, zonder dat je zelf hiervan af weet!

Keepersshirt:

Keepers of teams dienen een eigen keepersshirt te regelen voor over de body. Zonder shirt kan een bal in de body blijven hangen en dat kan flink pijn doen.

Maskers:

Bij de Maskers ontbreken nog wel eens een kussentje aan de binnenkant. Als er dan onverwachts een bal tegenaan komt, klapt het kunststof recht op het gezicht. Dus controleer hierop regelmatig. Losse stukjes van deze kussentjes zijn beschikbaar bij de materialen commissie.

Per team zijn er 2 Maskers voor de lijnstoppers!

OPSLAG IN LOCKER:

Bij MHCL kan je als keeper een locker krijgen, waarin je jouw keeperstas kunt opslaan, zodat je deze niet elke wedstrijd en training mee naar huis hoeft te nemen. Voor meer informatie, neem dan contact op met de materiaalcommissie MHCL . Hier zijn we nog mee bezig .

NOGMAALS:

Check de spullen regelmatig op slijtage! Laat spullen niet nat in een tas liggen tot de volgende wedstrijd. Daardoor gaat de kwaliteit heel snel achteruit en de geur wordt er ook niet beter van! Af en toe de Legguards en klompen met water en een lekker geurende zeep (shampoo) afspoelen voorkomt ook stank.

Verzorg de spullen alsof ze van je zelf zijn. In een tas zit al snel voor € 900,-- aan materialen!

Bij vermissing is het mogelijk dat we kosten bij het team of keeper in rekening brengen in verband met het aanschaf van nieuw materiaal voor het team en de keeper.

Met vriendelijke groet

Jan en Mark

Materiaalcommissie MHCL

[email protected]



 

Contact

Adres
Kalverdijkje 68, 8924 JJ Leeuwarden
[email protected]

Postadres
Humilitasstraat 35
8917 HB Leeuwarden