Regels, regels en nog eens regels
25-10-2016Regels, regels en nog eens regels
Als we zo blij en vrij op het kunstgras rond draven worden we natuurlijk scherp in de gaten gehouden door onze bekwame scheidsrechters. Net als de spelers zijn de scheidsrechters onderworpen aan de regels die ons zijn opgelegd. Of dat een zware last is weet ik niet, dat zal er van af hangen hoe je bent opgevoed. Als de scheids fluit, stop ik gewoon, dat bespaart veel hoofdpijn. Dat geldt niet voor de scheids zelf, want hij moet alles weten en gaat regelmatig op regelcursus. Het is wel leuk om je in de regels te verdiepen, buiten het veld. Je vraagt je af welk gezelschap elk jaar weer toe tot de conclusie komt dat de regels weer gewijzigd moeten worden. En als je de nieuwe regels leest, krijg je steeds meer respect voor de scheids, die dit allemaal moet weten en die ons iedere wedstrijd weer binnen de touwen houdt. Ik noem een voorbeeld. In het regelboek 2016-2017 is op ongeveer drie bladzijden de toegestane vorm van de stick omschreven.
Ik denk hierbij aan de eenvoud van het voetbal, waarbij de invaller die het veld op komt zijn hoef moet optillen, die vervolgens door de scheid wordt gecontroleerd op omvang, hoogte, materiaal soort van de noppen. De controle lijkt achterwege te blijven als de elftallen het veld op komen, maar het is toch een hele geruststelling dat de invallers met de juiste noppen spelen.
En vergelijk dit met het hockey. Nog nooit heb ik een scheid bij aanvang van de wedstrijd mijn stick zien controleren, behalve vorig seizoen, toen een scheids constateerde dat mijn stick twee platte kanten had. Arendsoog, moet ík weer hebben. Maar hoe zit het dan met de kromming in de lengte van de stick, de afronding van de randen, de diepte van de kromming, het punt waar de maximale kromming zich moet bevinden. En de volgende regel: "Dit verbiedt niet het gecontroleerde gebruik van de zijkant van de stick bij een forehand tackle ….” , en "Het gebruik van de zijkant van de stick bij een backhandslag heeft zich ontwikkeld tot een beheersbare techniek die toegestaan is mits dit niet leidt tot gevaarlijk spel.” Ik stel me voor hoe de stick van een invaller bij het hockey door de scheids wordt gecontroleerd op de hiervoor genoemde eigenschappen.
Ondertussen stijgt mijn bewondering voor onze scheidsrechters.
Voor de aardigheid heb ik de regelkennis van medespelers getest. Zie de onderstaande foto’s. Die gaan over het gebruik van de zijkant van de stick. Ik kreeg het voorrecht van de eerste afslag in het nieuwe seizoen, in Drachten, tegen onze bevriende tegenstanders van Graspiepers. Natuurlijk speelde ik hen de bal toe, zo doe je dat met vrienden, een backhandslag met de zijkant van de stick, zie foto 1. " Bolle kant”, klonk het in koor. Helaas, pindakaas, bij een backhandslag mag je met beide zijkanten slaan, mits enz.,enz.. Maak niet de fout ditzelfde met de forehandslag te proberen, want hier telt dat de bal "niet te hard” met de zijkant van de stick mag worden geslagen. Hulde aan de scheidsrechters, die het verschil moeten kennen tussen te hard en net niet te hard.
Het zou mij niet verbazen als de regels volgend jaar weer anders luiden, en dat de bal bij een voorhandslag met de zijkant van de stick mag worden geslagen, omdat "Het gebruik van de zijkant van de stick bij een forehandslag heeft zich ontwikkeld tot een beheersbare techniek die toegestaan is mits dit niet leidt tot gevaarlijk spel.” Dat heeft de commissie dan bepaald. Lang leve de scheidrechters, die dit allemaal moeten begrijpen. Ik denk maar zo, gewoon stoppen als de scheids fluit, volgend jaar zien we wel weer.
Mijn vijf (spel)regels:
De scheids heeft altijd gelijk
Je mag de tegenstander niet bespuwen, duwen, slaan, stompen of bijten
Je mag met een slag de tegenstander niet raken, dus ook niet op de voet, onder of op de knie
Een stick heeft vier vlakken, die mag je allemaal gebruiken
Elke bal vooruit
Wedden dat de spelregelcommissie dit direct over neemt? Want dan begrijpen de toeschouwers het spel ook weer en vinden ze het leuk.
John Bakker, lid MHC Leeuwarden en 60+ Nederland
Zijkant stick met backhand 2x
Zijkant stick met forehand 2x
Stick met vier vlakken
Bijlage