Spelregel van de week
19-10-2008 Spelregels van de weekVraag: Wat doe je als scheidsrechter als een speler geen scheenbeschermers draagt ?
Antwoord :
In regel 4.2. is beschreven dat veldspelers (en doelverdedigers die als vliegende keep spelen) scheen- en enkelbeschermers dienen te gebruiken.
Dit betekent dat spelers zonder deze beschermers niet mogen meedoen. Constateer je dit voor de wedstrijd of tijdens de rust dan zorg je als scheidsrechter dat deze speler scheenbeschermers aantrekt voordat de wedstrijd begint. Doet de speler dit niet dan mag hij helaas niet hockeyen. Excuses dat een speler zijn scheenbeschermers is vergeten, of dat ze niet lekker zitten is niet relevant. Om blessures te voorkomen is weloverwogen deze regel ingevoerd.
Constateer je dit tijdens de wedstrijd, onderbreek dan niet direct de wedstrijd, maar zorg dat de speler bij het eerst volgende moment dat de wedstrijd stilligt (na een fluitsignaal of als de bal buiten het speelveld komt) zijn scheenbeschermers gaat aantrekken. Doet hij dat niet, dan kan hij niet verder meedoen. Stel nu voor dat iemand hier vervelend over doet en niet uit het veld wil gaan, dan vraagt de scheidsrechter aan de aanvoerder om dit te regelen. En als iemand dan nog steeds lastig doet, dan kun je altijd nog een persoonlijke straf opleggen. Maar dat moet je zoveel mogelijk voorkomen.
Vraag: Mag een scheidsrechter na het verstrijken van de speeltijd een kaart geven ?
Antwoord :
Na het eindsignaal van de scheidsrechter is de wedstrijd voorbij. Dit betekent ook dat de scheidsrechter geen kaarten meer kan geven aan spelers en/of teambegeleiders.
Dit betekent natuurlijk niet dat na afloop van de wedstrijd spelers of begeleiders een vrijbrief hebben om onsportief gedrag te uiten. Een scheidsrechter heeft altijd de mogelijkheid om gebeurtenissen na afloop van de wedstrijd, die niet door de beugel kunnen, te melden bij de KNHB. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van het formulier “Wangedrag scheidsrechters” wat je kunt downloaden van de KNHB-site.
De KNHB zal naar aanleiding van een melding wangedrag een afweging maken of dit een zaak voor de tuchtcommissie wordt of niet.
Overigens kan een scheidsrechter in de rust wel een kaart geven als een speler zich na afloop van de eerste helft nog misdraagt.
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen dus laten we hopen dat alle spelers, begeleiders en scheidsrechters na een wellicht hectische wedstrijd inzien dat ook dan de normale normen en waarden worden gerespecteerd !
Reacties
Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder