header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Arbitrage

Spelregel van de week

11-11-2007
De vraag:
Hockey Magazine deed onlangs verslag van een wedstrijd in de hoofdklasse waarin een keeper met een gele kaart uit het veld gestuurd werd en waarin geen reservekeeper op de bank zat. Het team besloot dat een reservespeler als keeper moest gaan optreden tijdens de straftijd. Het omkleden duurde zowel aan het begin als aan het eind van de straftijd enige minuten. De vraag ontstond of dit nog wel juist is nu de spelregels zijn gewijzigd met betrekking tot de vliegende keep.
Het antwoord:
Volgens het spelreglement (regel 2.2) bestaan er twee soorten keepers, een keeper die volledige beschermende kleding draagt (de standaard keeper) en de vliegende keep die alleen bij strafcorners en strafballen een helm op moet.
Het wisselen van soort keeper kan op elk wisselmoment. Wanneer een standaard keeper gewisseld wordt, zet de scheidsrechter de tijd stil. Dit gebeurt alleen als de invaller gereed is om in te vallen.
Bij een strafcorner mag je een geblesseerde of een (tijdelijk) verwijderde keeper vervangen, maar een vliegende keep mag in deze gevallen alleen door een andere vliegende keep worden vervangen.
Indien een keeper niet verder kan spelen (door een blessure) of mag spelen (door een tijdstraf), mag hij (ook bij strafcorners) worden vervangen. In principe gebeurt dit door een reservekeeper of door een vliegende keep. Voor het aantrekken van beschermende kleding wordt - en dat is anders dan in het verleden - geen tijd gegeven. Het is immers de keuze van het team om zonder reservekeeper te komen.
Als men wél iemand als standaard keeper wil laten omkleden, dan zal dit dus moeten gebeuren terwijl de wedstrijd verder wordt gespeeld met een vliegende keep in het doel.
Na de tijdstraf mag het team weer met elf man spelen, maar als men de oorspronkelijke keeper weer als standaard keeper wil laten meedoen, zal dit alleen kunnen wanneer hij – op een wisselmoment – geheel gereed (dus als keeper gekleed) klaar staat om te wisselen. De tijd wordt niet stilgezet om de verkleedpartij te laten plaatsvinden.
Een team heeft dus een paar opties bij het tijdelijk vervangen van een standaard keeper:
  • Vervangen door een reserve keeper van de spelersbank
  • Gedurende de straftijd met een vliegende keep spelen
  • Een andere speler als standaard keeper te laten invallen. Het omkleden moeten buiten de lijnen plaatsvinden. Hiervoor wordt de tijd niet stilgezet. Het team moet in de tussenliggende tijd met een vliegende keep doorspelen. Aan het eind van de straftijd kan men ervoor kiezen dezelfde procedure opnieuw toe te passen, of te wachten tot het einde van de speelhelft.
  • Om dit te voorkomen kun je natuurlijk ook reserve keeperskleding meenemen.
  • De beste oplossing blijft om te voorkomen dat de keeper een kaart krijgt!

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


Gerelateerde nieuwsberichten

examens kandidaat scheidsrechters
    
 

Agenda

25-10 Videobespreking H1

Contact

Adres
Kalverdijkje 68, 8924 JJ Leeuwarden
[email protected]

Postadres
Jan luykenstraat 6
8913 HW LEEUWARDEN