header foto header foto header foto header foto header foto
 
Algemeen

Online workshop ‘Een beetje opvoeder’ beschikbaar

Nieuws afbeelding 13-11-2016

Op alle aanvragen in 2016 van de online workshop ontvang je 50% korting!

online lezen

KNHB

Koninklijke Nederlandse Hockeybond

VERENIGINGEN

Themanieuwsbrief S&R

7 november 2016

Week van Respect gestart

Vandaag, maandag 7 november, is de Week van Respect gestart. De week duurt tot en met 13 november en heeft dit jaarals slogan #jijmaakthetverschil,bekijk hetfilmpjevan deze campagne. De slogan sluit goed aan op onze slogan ‘Het begint bij jou!’. De KNHB ondersteunt de 'Week van Respect'. Ambassadeurs vanuit de KNHB voor deze week zijn directeur Erik Gerritsen, voorzitter Erik Cornelissen en international Valentin Verga. Zij verzorgen tijdens deze week gastlessen op verschillende basisscholen in Nederland.

De Week van Respect is natuurlijk dé week waarin ook jouw vereniging Sportiviteit & Respect extra onder de aandacht kan brengen, kijk wat je kunt doen.

lees meer

Workshops en opleidingen

Online workshop ‘Een beetje opvoeder’ beschikbaar

De online workshop ‘Een beetje opvoeder’, van kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve, is beschikbaar voor verenigingen. Deze workshop is bedoeld voor ouders, trainers en coaches van jeugdteams. Hoe kunnen zij als coach of trainer het beste uit zichzelf halen én uit de kinderen met wie ze elke week op het veld staan? De cursus geeft nuttige theorie, nieuwe inzichten en vooral veel praktische tips en opdrachten. Alles kan dus direct op het veld in de praktijk worden gebracht en daardoor kun je snel resultaten zien.Bekijk het filmpjeom te weten wat ze kunnen verwachten of lees verder voor meer informatie over de aanschaf van de workshop. Snel aanvragen loont, want iedere vereniging krijgt op aanvragen gedaan in 2016 50% korting!

lees meer

Workshopsopdevereniging

Naast dat we de workshop ‘Een beetje opvoeder’ van Tischa Neve nu ook online aanbieden, gaan we nog steedshet land in om workshops te verzorgen op verenigingen. Tischa Neve, Tessa Blom of Jesper Jobse geven tips en aanwijzingen over de pedagogische kant van het begeleiden van een jeugdteam. De workshops zijn gericht op trainers, coaches, ouders en spelers van een jeugdteam, maar ook bestuurders en scheidsrechters kunnen er veel van opsteken. De workshops die komend seizoen worden gegeven zijn:

- ‘Een beetje opvoeder’ voor coaches, trainers en begeleiders
- ‘Positief coachen’ voor coaches
- ‘Haal (nog) meer uit je training’ voor jonge trainers
- ‘Sportiviteit & Respect op en om het veld’ voor ouders en begeleiders en kinderen

lees meer

Workshop Lang Leve de Sportouder

Tischa Neve (kinder- en jeugdpsycholoog) en Steven Pont (systeemtherapeut en mediator) hebben voor Veilig Sportklimaat (VSK) de thema-avond ‘Lang leve de sportouder!’ ontwikkeld. Tijdens deze avond wordt ingegaan op het sportplezier van kinderen en de rol die ouders daarin kunnen hebben. Samen proberen we de vraag "Wat kan er verwacht worden van ouders langs de zijlijn?” te beantwoorden. De beginnende ouders, de trainers en/of coaches en de bestuurders gaan tijdens deze avond samen het gesprek aan over het vergroten van het sportplezier van kinderen en welke rol zij daarin spelen. De KNHB beschikt over 4 docenten die deze avonden verzorgen. Ben je als vereniging geïnteresseerd om deze workshop te organiseren voor ouders, neem dan contact op via[email protected]. Er zijn geen kosten verbonden aan de workshopp, meer informatie over de workshop vind je opwww.knhb.nl.

VSK opleidingen voor trainers en coaches

De sportbonden en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom gaan we samen met verenigingen ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Het programma ‘Naar een Veiliger Sportklimaat’ is opgezet om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom de sport aan te pakken. Voor trainers en coaches zijn verschillende cursussen beschikbaar.

lees meer

Ondersteuning

Persoonlijke intake gespreken

De KNHB biedt diverse middelen aan om als vereniging aandacht te besteden aan Sportiviteit & Respect. Vanhet Sportiviteit & Respect handboekvoor verenigingen en de verschillende workshops tot aan de verenigingsbox. Om jou en jouw vereniging hierover te informeren, wordt persoonlijke ondersteuning geboden in de vorm van een zogeheten intakegesprek. In een intakegesprek wordt bekeken op welke manier de vereniging het beste aandacht kan besteden aan Sportiviteit & Respect en hoe de KNHB hierbij kan ondersteunen. Je kunt een intakegesprek aanvragen of meer informatie opvragen door een mail te sturen aan Frank van Barneveld,[email protected].

Sport is van iedereen

Daarom is het belangrijk dat iedereen met plezier kan sporten en zich thuis voelt bij zijn of haar vereniging, ongeacht leeftijd, geslacht, etniciteit en geloof. Dit geldt ook voor de onzichtbare discriminatie zoals bij homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen. Zij voelen zich niet altijd thuis binnen een vereniging en worden soms letterlijk buitengesloten. Vraag eens aan leden wat er speelt. Worden er vaak grappen of opmerkingen gemaakt over homo’s langs de kant? Hiervan ben je je als vereniging misschien niet altijd bewust. Daarom wil de KNHB deze onzichtbare discriminatie bespreekbaar maken. Vanaf 2017 starten we met een campagne gericht op deze onzichtbare discriminatie.

lees meer

KNHB Sportiviteit & Respect bord voor verenigingen

Om als vereniging te laten zien dat je staat voor Sportiviteit & Respect en de verantwoordelijkheid neemt om iedereen op een prettige en onbezorgde manier te laten hockeyen, hebben we ‘Sportiviteit & Respect Richtlijnen’ opgesteld. Deze richtlijnen zijn vastgelegd op een KNHB Sportiviteit & Respect bord. Een vereniging kan hiermee laten zien dat Sportiviteit & Respect iets is waar zij zich hard voor maakt. Zoals wij ook altijd zeggen gaat Sportiviteit & Respect verder dan het bevestigen van een aantal richtlijnen op de muur, maar moet Sportiviteit & Respect ingebed zijn binnen het verenigingsbeleid. Het bord dient ter bevestiging van het beleid dat de vereniging rondom Sportiviteit & Respect voert.

Om in aanmerking te komen voor het KNHB Sportiviteit & Respect bord moet een vereniging daarom aantonen dat zij actief beleid voert op dit thema. Dit kan tijdens een zogenaamd intakegesprek of een workshop sportief besturen. Denk jij dat jouw vereniging hiervoor in aanmerking komt en heb je eerder al een intakegesprek gehad of workshop sportief besturen hebben gevolgd dan kun je een mail sturen naar[email protected]. Wij beoordelen de verzoeken en bij een positief resultaat sturen wij jouw vereniging een KNHB Sportiviteit & Respect bord op.

Shake Hands

Inmiddels zijn we al voor het tweede seizoen landelijk bezig met het initiatief Shake Hands bij alle hockeyteams en is het bijna niet weg te denken op de hockeyvelden. Het zijn hele makkelijke en voordehand liggende acties die voor veel spelers bekend in de oren klinken. Om het geheugen nog even op te frissen… concreet houdt Shake Hands voor de teams, coaches en scheidsrechters het volgende in:

1. Aanvoerders, coaches en de scheidsrechter: Shake Hands
2. Line up voor de wedstrijd
3. Shake Hands na de wedstrijd
4. Drankje na de wedstrijd

Kortom simpele acties die de ‘typische hockeycultuur’ behouden. Doe ook mee en Shake Hands!

Contact

Sportiviteit & Respect ambassadeur van jouw vereniging

Inmiddels heeft zo'n 70% van alle verenigingen een specifiek contactpersoon als het gaat om Sportiviteit & Respect, wij noemen deze persoon de S&R ambassadeur. Wij hebben graag met iedere vereniging direct contact over dit onderwerp, wanneer we bij een vereniging geen S&R ambassadeur hebben schrijven wij de voorzitter aan. Mocht er een nieuwe S&R ambassadeur zijn aangesteld dan is onze vraag om deze gegevens aan te passen in het ledenadministratiesysteem zodat wij de juiste personen benaderen met nieuws en dergelijke omtrent Sportiviteit & Respect.

Bereik KNHB

Welke personen binnen de KNHB moet je nu hebben voor een specifieke vraag? Dit willen we zo simpel mogelijk houden voor de vereniging. Alle vragen betreffende Sportiviteit & Respect binnen de hockeysport, zoals de KNHB Sportiviteit & Respect campagne en bijvoorbeeld Shake Hands, kunnen worden gericht aan Marij van Tienen,[email protected]. Voor alle vragen betreffende het programma Naar een Veiliger Sportklimaat en de intake gesprekken kun je terecht bij Frank van Barneveld,[email protected].

 

Official partners Koninklijke Nederlandse Hockey Bond

Gerelateerde nieuwsberichten

Daar staan we voor!
Seizoen 2024-2025 en opzeggen


 

Agenda

Nog geen agenda punten.

Contact

Adres
Kalverdijkje 68, 8924 JJ Leeuwarden
[email protected]

Postadres
Humilitasstraat 35
8917 HB Leeuwarden